Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında çalışan ya da Türkçe öğrenmek isteyenler için uzaktan eğitim, e-öğrenme yöntemi ile dil öğrenme ve öğretme sürecine olumlu katkı sağlayacak web tabanlı araç ve uygulamaları bu yazıda sizlerle paylaşmaya karar verdim. Bu yazıyı yazdığım dönemde yaşadığımız pandemi nedeniyle herkes eve kapanmak ve evde çalışmak durumunda kaldı. Böyle olunca uzaktan eğitimin değeri daha iyi anlaşılmaya başlandı. Dijital çağa ayak uydurmak ve klasik eğitim yöntemlerinin yanında yeni yöntemleri de kabullenmek gerektiği konusunda sanırım artık herkes hemfikirdir.
Yabancılara Türkçe öğretimi alanında çalıştığımdan beri yaşadığım deneyimleri ve öğrendiklerimi bloğumda paylaşıyorum. Zaman zaman güzel mesajlar ve teşekkürler de alıyor olmak sevindirici. Bu yazıda da uzaktan eğitim yoluyla dil öğretimi ve öğrenimi sürecinde kullanabileceğiniz araç-gereçlerden söz etmek istiyorum. Özellikle e-öğrenme tekniğine uygun bu araç gereçler ders anlatımları sırasında hayat kurtarıcı olabiliyor. Haydi başlayalım:
- Explain Everything
Hem iOS hem de Android işletim sistemini kullanan cep telefonu veya tabletleriniz üzerinde kullanabileceğiniz müthiş bir online akıllı tahta. Explain Everything Whiteboard’ın size sunduğu online ders tahtası imkanı ile öğrencileriniz sanal ortamda da tıpkı sınıf ortamındaymışçasına derslere katılabiliyor. Sizin görüntü ve sesinizi öğrencilerinize ileten uygulama aynı zamanda online ortak etkileşime açık bir beyaz tahta üzerinden derslerinizi anlatmanıza olanak sağlıyor. Tahtaya arşivinizdeki notlar, görseller, pdf uzantılı dosyaları aktarıp öğrencilerinizle online olarak paylaşabiliyorsunuz. Benim gibi kalemli tablet kullanıcısı iseniz uygulamanın marifetleri daha da işlevsel hale geliyor. Kaleminizi kullanarak etkili bir şekilde Türkçe derslerinizi işlemeniz mümkün. Uygulama aylık ücretli üyelik tarifesi ile kullanılıyor. Çevrimdışı, sadece video amaçlı kullanacaksanız çevrimdışı sürümünün fiyatı da 100 TL.
- Scribble Together
Explain Everything’in daha uygun fiyatlı bir alternatifi diyebileceğim Scribble Together başkalarıyla beraber online olarak aynı tahta üzerinde çalışmanıza imkan sunan bir çizim, not ve ders anlatım platformu diyebiliriz. İki bağımsız geliştirici tarafından geliştirilen uygulama şimdilik yalnızca web üzerinde ve iOS işletim sistemine sahip akıllı cihazlarda çalışıyor. Explain Everything kadar bol seçenek ve özellik mevcut değil fakat günün sonunda bu tarz bir aplikasyona ihtiyacı olanlar için iyi bir alternatif.
- Canva
Aslında Canva bir online grafik tasarım aracı fakat derslerde kullanmanız gereken afiş, broşür, materyal vb. görselleri hazırlamada inanılmaz faydalı ve binlerce hazır şablonu bünyesinde barındıran bir platform. Üstelik arşivdeki pek çok tasarım ve şablona ücretsiz erişmeniz mümkün. Ben 1 yıllık pro üyelik satın aldım ve hem tabletimde hem de bilgisayarımda özellikle materyal tasarım aşamasında Canva’yı sık sık kullanıyorum. Eğer sunumlarınız ve online tabanlı dersleriniz için etkinlik ve materyal yapmak gibi bir niyetiniz varsa Canva’yı denemenizi tavsiye ederim.
- Microsoft Teams
Söz konusu olan Türkçenin uzaktan eğitim yoluyla öğretimi ya da e-öğrenme ile dil öğretimi olunca şüphesiz bu derslerin anlatılacağı platformlarda büyük önem taşıyor. Microsoft tarafından geliştirilen Teams fazla sayıda katılımcı ile etkileşimli bir ortamda ders anlatmayı düşünenler için önemli bir konferans uygulaması. Office uygulamaları ile de entegre çalışma esnekliğini size sunan Teams son günlerin popüler uygulaması olan Zoom’un en büyük rakipleri arasında. Ders anlatımları ya da dört temel beceriye yönelik yapacağınız çalışmalarda kullanabilirsiniz.
- Zoom
Zoom uygulamasını duymayan belki de denemeyen kalmamıştır. Ben de denedim ve oldukça sade ve işlevsel bir arayüze sahip son derece kullanıcı dostu bir uygulama olduğunu gördüm. Son dönemde çıkan haberler de Zoom hakkında güvenlik açığı sorunları firma yaptığı açıklamada sorun yaşanan hesapların kapatıldığını ve sorunun çözümlendiğini ifade ediyor. Zaten kurumsal kimliğiniz yoksa Zoom gibi uygulamalara kredi kartı bilgilerinizi vs girmenize gerek yok. Masaüstü paylaşımı, dosya gönderimi gibi önemli özelliklere sahip olan Zoom oldukça popüler ve popülerliği hak eden bi uygulama. Ben evde çalışmak zorunda olduğum şu günlerde iş arkadaşlarımla görüşmelerimi Zoom üzerinden gerçekleştiriyorum.
- Google Classroom
Özellikle kalabalık sınıflarda ders yapan öğretmenler için online öğrenci not ve ödev takibi yapabilecekleri düzenli bir sınıf aracı olan Classroom Google tarafından geliştirilen bir proje. Oluşturacağınız sınıflara öğrenci ekleyebilir, öğrencileriniz ile düzenli olarak notlar paylaşabilir, duyuru, ödev, mini sınavlar gibi etkinliklerinizi Classroom üzerinden paylaşabilirsiniz.
- Edmodo
Tıpkı Google Classroom benzeri bana göre ondan çok daha gelişmiş ve işlevsel bir eğitim platformu. Edmodo üzerinden kendi sınıflarınızı ve öğrenci gruplarınızı oluşturabilir, öğrencileriniz ile notlar, etkinlikler, dosyalar, ders dökümanları paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda sistem üzerinden online sınav yapabilmeniz mümkün. Yapacağınız duyuru ve anketlerle öğrenme-öğretme sürecini takip edebilirsiniz.
- Education
Listenin sonunda bir online etkinlik tasarım aracı olan education.com’u da eklemeyi istedim. Education arşivinde yer alan yüzlerce hazır şablonu kullanarak online etkinlik ve materyal tasarlayabilirsiniz. Pek çok farklı kategoride pek çok farklı hazır şablonu kendi ders planınıza uygun şekilde düzenlemeniz mümkün. Ücretsiz şablonların yanında bazı şablonlar için aylık 5 dolar karşılığında üye olmanız gerekiyor. Hazırladığınız materyalleri online olarak paylaşabilmenizin yanında çıktı da alabiliyorsunuz.
Genel itibariyle uzaktan eğitim yoluyla yabancılara Türkçe öğretirken kullanabileceğiniz ve size fayda sağlayacağını düşündüğüm kendimin de kullandığı bazı online eğitim araçlarını bu yazıda sizlerle paylaştım. Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında e-öğrenmenin önemli olduğunu düşünüyorum ve genel itibariyle dünya dil eğitiminde uzaktan eğitimi benimsemeye başlamış durumda. Hazır evlerimizde zorunlu bir zaman geçirmek durumundayken bu araçlarla tanışsak fena olmaz değil mi? Sizin de farklı önerileriniz olursa yorum formu aracılığıyla iletebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.