Turcademy nedir? Turcademy giriş nasıl yapılır? sorularına yanıt arıyorsanız bu yazım tam size göre. Turcademy, Informascope firması tarafından projelendirilen Türkiye’de tüm akademik yayınları tek bir portal altında toplayarak akademik yayınların dijital olarak akademisyenlere, araştırmacılara ve öğrencilere kolay bir şekilde ulaştırmak ve Türkiye’deki e-kitap yayıncılığına katkıda bulunmak amacıyla geliştirilmiş yerli bir e-kitap platformudur. Özellikle akademik araştırmalar yapmak isteyenler için bulunmaz bir nimet olan sistemin büyük faydaları bulunmakta. Turcademy yurtdışında pek çok ülkede karşımıza çıkan açık erişim olayını Türkiye’de akademik alandaki çalışmalar ve öğrenciler için oluşturmayı hedeflemiş bir proje. Peki Turcademy’ye nasıl giriş yapılır ve sisteme nasıl kayıt olabiliriz?
Öncelikle Turcademy sistemine erişim hakkına sahip olmanız için öğrencisi ya da mensubu olduğunuz kurumun Turcademy ile anlaşmasının bulunması gerekiyor. Türkiye’deki köklü üniversitelerin hatta pek çok kurumun sistemine erişimi var. Ben 2017 yılından beri sistemi Milli Kütüphane üyeliğim ile uzaktan erişimle sorunsuz olarak kullanıyorum(dum). 2022 yılı itibariyle Turcademy kurum dışı erişime çeşitli şartlar ve zorluklar getirdi. Artık Milli Kütüphane dışından uzaktan erişimle Turcademy’ye erişmek maalesef mümkün değil. (Sebebini hala anlamış değilim.) Ben de Dokuz Eylül Üniversitesi öğrenci hesabım ve proxy ayarım ile sistemi kullanmaya devam ediyorum. Üniversitenizin ya da bağlı olduğunuz kurumun sisteme entegrasyonu varsa Turcademy girişi için şunları yapmanız gerekiyor:
- Bağlı bulunduğunuz kurumun öğrenci ya da akademisyen mail adresine sahip olmak (Kayıt için Turcademy bu mail uzantılı adresi mutlaka istiyor.)
- Ardından bağlı bulunduğunuz kurumun Turcademy erişimi için size sunduğu uzaktan erişim proxy ayarlarını uygulamak. (Windows, Mac, Android ve ios için ayarları mevcut.)
- Proxy ayarlarını yaptıktan sonra Turcademy web sitesine giriş yapmak ve kullanıcı bilgilerini girmek.
Bunların nasıl yapılacağı merak edenler için Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Turcademy erişimi için hazırladığı şu sayfayı ziyaret edebilir ya da kendi kurumunuzun hazırladığı sayfayı internette aratarak bulabilirsiniz. Özellikle akademik yayın anlamında ciddi bir potansiyele sahip olan Turcademy makale ve tez yazacaklar için nimet niteliğinde diyebilirim. Turcademy sisteminde yer alan ve anlaşmalı olan yayınevlerinin listesi şu şekilde:
- Pegem Akademi
- Anı Yayınları
- Yapı Kredi Yayınları
- Gazi Kitabevi
- Astana Yayınları
- Der Yayınları
- Dora Yayınevi
- Efil Yayınevi
- Ege Yayınları
- Phoenix Yayınevi
- Seçkin Yayıncılık
- Siyasal Kitabevi
- Yeditepe Yayınevi
- Yeni İnsan Yayınevi
- Literatür Yayıncılık
- Müzik Eğitimi Yayınları
- Nobel Tıp Kitabevleri
- Palme Yayınevi
- Necmettin Erbakan Üniversitesi Yayınları
Bu listeye anlaşmalara göre ekleme ya da çıkarmalar olabiliyor. Turcademy e-kitap arşivinde on binden fazla kitap bulunuyor. Beşeri bilimler, sosyal bilimler, davranış bilimleri, bilim, teknoloji, tıp, yabancılara Türkçe öğretimi gibi alanlarda binlerce kitabı görüntüleyebiliyor ve çalışabiliyorsunuz. Sistemde yer alan kitaplar ciddi bir drm ile korunuyor ve en ufak bir telif ihlaline meydan vermemek için epey gelişmiş bir güvenlik sistemi mevcut. Dosyalarda herhangi bir indirme, düzenleme, çıktı alma vb. işlem yapmanız mümkün değil. Sadece çalışacağınız kısımları ekran görüntüsü alarak arşivlemeniz mümkün. Ayrıca kitapların internette yayılmasını engellemek amacıyla her kitabın üstüne mail adresinizi içeren filigran basılıyor.
Ben özellikle Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında yazılmış ve yayınlanmış akademik kitap arşivinin çok geniş olmasına seviniyorum ve genellikle bu alandaki çalışmalarım ya da araştırmalarım sırasında kullanıyorum sistemi. Türkiye gibi bilgi paylaşımının paraya endeksli olduğu bir ülkede açık erişimde böyle bir sistemi kurdukları için teşekkür etmek gerekiyor çünkü yayınevlerini bu işe ikna etmek hiç kolay olmasa gerek. Sistem ile ilgili en büyük eleştirim ise kullanıcı dostu olmaktan çok uzak olması ve açık erişim mantığı üzerine inşa edilen sistemin aslında böyle olmaktan çok uzaklaşması. 2017 yılında amacına uygun olarak erişim çok kolay ve basitken şimdi proxy inadı, dosyaların üzerine kocaman filigran basmak gibi Alcatraz kuralları nedeniyle sistem sevimsiz bir hal aldı. Yine bu haliyle bile işleri çok kolaylaştırdığını söyleyebilirim. Halen denemeyen varsa Turcademy web sitesinden yukarıda bahsettiğim adımları gerçekleştirerek sisteme erişebilir. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.