Yabancılara Türkçe öğretimi için kullanabileceğiniz şarkılar ve Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde müzik ve şarkıların öneminden söz edeceğim yeni bir yazıdan daha sizlere merhaba. Türkçe öğreticiliği yaparken bir yandan da faydalı olabileceğini düşündüğüm içerikler üretmek hoşuma gidiyor. Bu yazıda sizlere sınıf ortamında yabancı öğrencilere Türkçe öğretirken kullanabileceğiniz çeşitli şarkılardan ve Türkçe öğretiminde müzik ve ses unsurlarının öneminden söz etmeye çalışacağım.
Yabancılara Türkçe öğretirken rastgele müzikler seçmekten ziyade amaç/sonuç ilişkisi içerecek türden müzikler seçmemiz gerekiyor. Yani biz çocuğa bu şarkıyı dinleterek yahut söyleterek hangi kazanımı amaçlıyoruz ? Sürecin sonunda elde edeceğimiz çıktılar neler olacak ? Bunun için de önceden belirli bir program dahilinde müzik(şarkı,türkü) etkinliklerimizi planlamamız gerektiğini düşünüyorum. Seçeceğiniz şarkıların işleyeceğiniz konular ile uyumlu olması önemli. Amaç müzik açıp sınıfın dinlemesini sağlamaktan ziyade şarkıda yer alan dilsel unsurların kazanımını sağlamak olmalı. Maddeler halinde sıralamak gerekirse:
- Müzik parçasını öğretmeden önce amaç çok iyi belirlenmeli.
- Müzik parçası konuya uygun olmalı.
- Seçilen parçalar yaşanılan ülkenin değerlerine uygun olmalı.
- Müziklerin sözleri evrensel değerler içermeli (sevgi, dostluk, kardeşlik, barış v.s)
- Seçilen parça öğrencinin dil seviyesine uygun olmalı (a1, a2, b1 v.s)
- Seçilen müziklerin ritmi öğrencinin sözleri anlayabileceği düzeyde olmalı.
- Net, akıcı ve iyi diksiyonla seslendirilmiş parçalar seçilmelidir.
Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde müzik unsuru önemli bir yer tutar. Araştırmalara göre insanlar okuduklarının %10’unu, işittiklerinin %20’sini, gördüklerinin %30’unu, görüp işittiklerinin %50’sini, söylediklerinin %70’ini yapıp söylediklerinin ise %90’ını hatırlamaktadırlar. Dil öğretiminde işitsel araçlar görsel öğelerle birleştirilince (dinlettiğiniz müziğe bir de video klip eklediğinizde) öğrencilerin hatırlama ve öğrenme düzeyleri önemli ölçüde pozitif yönde etkilenecektir. Öğrencilerin pek çoğu şarkı dinleyerek, söyleyerek öğrendikleri kelimeleri daha aktif öğrenmekte. Şu an çalıştığım okuldaki öğrencilerim günlük hayatta duydukları Çağatay Akman’a ait “Gece Gölge’nin Rahatına Bak” şarkısını çevrelerinden öğrenmiş dolayısı ile gece ve gölge kelimelerini de belleklerinde kodlamışlardı.
Öğrenme sürecinde özellikle Türkçe öğretimi için kesinlikle müzik ve işitsel öğelerin kullanılması gerektiğini düşünüyorum. İmkanlarınız kısıtlı olsa dahi benim gibi yanınızda götüreceğiniz bir Bluetooth hopörler ve hemen hepimizde olan akıllı telefon yardımı ile müzikleri öğrencilerinize sınıf ortamında dinletebilir ve öğrenme süreçlerini kolaylaştırabilirsiniz. Aşağıda yabancılara Türkçe öğretiminde kullanabileceğinizi düşündüğüm müziklerin olduğu bir playlist bırakıyorum. Bazılarını derste kullandım bazılarını da tavsiye üzerine ekliyorum. Umarım faydalı olur. Listeye ekleme önerileriniz varsa yorum formu aracılığı ile bana iletebilirsiniz, ilerleyen zamanlarda playliste eklemeler yapabiliriz. Bir sonraki yazıda görüşene dek hoşçakalın.