Öğretmenler hangi filmleri izlemeli ? Öğretmenler için film tavsiyeleri başlıklı bu yazımda kendi deneyimlerimden ve izlediğim filmlerden yola çıkarak bu soruya yanıt vermeye çalışacağım. Eğitimciler, öğretmenler, akademisyenler hatta öğrenciler için faydalı olacağını ve izleyenlerde farkındalık yaratacağını düşündüğüm filmlerin bir listesini bloğumda yayınlamayı uzun süredir düşünüyordum. Bu yazıda tavsiye ettiğim filmleri bir başlık altında topladım. Listedeki filmlerin pek çoğu tarafınızdan izlenmiş olabilir, izlemediklerinizi de kesinlikle izlemenizi tavsiye ediyorum. Öğretmen arkadaşlar listedeki pek çok filmi öğrencilerinize izletmeniz de yararlı olacaktır. Dilerseniz listeye başlayalım:
ÖĞRETMENLERE FİLM TAVSİYELERİ
Taare Zameen Par (2007)
Amir Khan filmleri zaten ülkemizde oldukça popüler ve seviliyor. Her Çocuk Özeldir orijinal adı ile “Taare Zameen Par” bir dram filmi ve eğitim camiasına güzel bir örnek teşkil ediyor. Öğretmelerin çocuklardaki bireysel farkları anlamaları ve her çocuğun gelişim düzeyi ile ile ve yeteneklerinin aynı olmadığını idrak etmeleri açısından etkileyici bir film. Sadece öğretmenlerde değil izleyen herkeste farkındalık yaratacak türden bir yapım. Öğrencilerdeki bireysel farklılıkları gözönüne almanın ve iyi bir eğitmen olmanın önemini kavrıyorsunuz. Film özellikle “disleksi” konusunu ele alması bakımından büyük öneme sahip. Başlarda tahammül sınırlarını zorlayan bir çocuğun sevgi ve sabır sayesinde ne denli güzel işler yapabildiğine şahit olacaksınız.
Les Choristes (2004)
Hemen her eğitimcinin hem izlemesi hem de ders alması gereken güzel yapıtlardan biri. Şahane müzikleri ve sıcacık hikâyesi ile orijinal adı ile “Les Choristes” izlerken size çok şey katacak filmlerden birisi. Eminim bu filmi izledikten sonra sınıfta öğrencilerinize izletmek isteyeceksiniz. Çocuklar doğaları gereği masumdur. Eğer beyinleri yıkanmamışsa ya da büyük acılardan geçmemişseler. Birçoğu hatta yüzde 99’u masumdur ya da bu masumluk içlerinde yatıyordur. Bu filmde de birtakım büyük haylazlıkları olan çocukların nasıl hala içlerinde o masumluğu yaşatabildiklerini göreceksiniz. Eminim bu sadece filmde olacak bir şey değil, gerçek hayatta da bir çocuğu geri kazanmanın belki de binlerce yolu vardır. Bu yüzden birine inanmak ve doğru yolları izlemek ne kadar da etkileyici olabiliyor bazen değil mi ?
Ölü Ozanlar Derneği (1989)
Hepimiz bu filmi “Carpe Diem” mottosu ile bildik ve sevdik. Gerek senaryosu gerek bize yaşattığı güzel duygular ve öğretmenlik mesleğinin inceliklerini göstermesi açısından oldukça başarılı olan film, eğitimin kuru bir ezberden yahut sadece sınav kazanmaktan ibaret olmadığını bizlere gösteren türden bir yapım. Robin Williams’ın muhteşem oyunculuğu da cabası. Kesinlikle her öğretmenin bir defa da olsa izlemesi gereken yapımlardan. N. H. Kleinbaum’un aynı isimleri romanından sinemaya uyarlanan film özellikle konusu gereği edebiyat öğretmenlerinin severek izleyeceği ve öğrencilerine mutlaka izlemelerini tavsiye edeceği türden bir yapım. Realiteden uzak ve romantik bir hayat anlayışı olan bir öğretmen ve öğrencileri üzerindeki tesiri izlemeye değer.
The Truman Show (1998)
Jim Carrey’in başarılı oyunculuğu ile taçlanan Truman Show filmi doğumundan itibaren kurgulanmış bir TV şovunun parçası olan Truman Burbank’in düşündürücü ve acıklı öyküsü. Günaydın, iyi akşamlar, iyi geceler ! İnsan bu filmi izlerken kendi yaşadığı hayatı da sorgulamadan edemiyor ? Neyim ? Neden buradayım ? Bu hayatta ne için varım ? gibi soruları muhtemelen bu filmi izledikten sonra kendinize soracaksınız. Yine eğitimcilere ve öğrencilere tavsiye edilebilecek türden güzel bir yapım. 1998 yapımı filmi izlerken bir ütopya mı ? yoksa distopya mı izliyorum hissiyatı yaşayabilirsiniz. Zira yaşadığımız dünyada Orwell’ın dediği gibi “Büyük birader bizi izliyor” olabilir.
La Vite E Bella (1997)
1997 yapımı olan film gerçekten etkileyici ve güzel yapımlardan birisi. Bir babanın çocuğu için yapabileceklerinin inanılmaz bir hikâyesi olan bu film izleyenlerde farkındalık uyandıracak ve etki edecek türden başarılı bir yapım. Roberto Benighi, Nicoletta Braschi ve Giustino Durano’nun oynadığı film Oscar ödüllerinde “En iyi yabancı film” ve “En iyi aktör” dallarında ödüle layık görülmüş bir yapım. Film “Bu basit bir hikaye. ama anlatması pek de kolay değil.” cümlesi ile başlıyor ve savaş döneminde Yahudilere uygulanan kötü muameleyi oğluna bir oyunmuş gibi anlatan Guido’nun muhteşem oyunculuğu ile devam ediyor. Film sizi hem gülümsetiyor, hem düşündürüyor hem de hüngür hüngür ağlama moduna sokuyor. Öğretmenlerin öğrencilerine izletmesini tavsiye edebileceğimiz türden bir yapım.
Black (2005)
Yine izleyen herkeste farkındalık uyandıracak bir film olan Black 2005 yapımı bir Hint filmi. Tamamen karanlık içinde yalnız bir çocuk. İnsana hayal dahi edemeyeceği bir ürperti verse de bunun sinemaya aktarımının “bakın çocuk ne zor durumda, ailesi ne perişan” seviyesinde kalıp, basit bir hüzün öyküsü olmasından endişe ediyor olabilirsiniz, ancak film bunun aksine hiçliğe hapis bu kızın yaşamın içinde nasıl kendine yer bulduğunu, öğretmeni ile olan ilişkisini anlatıyor. Film boyunca gözyaşları döküyorsunuz ama film hiç bir zaman duygu sömürüsü yapmıyor. Kızın çabasına, hayata tutunmasına, öğretmenin gün be gün kendisinden verip Michelle’yi hayata bağlamasına, hayran kalıyorsunuz. Tavsiye ediyorum.
3 İdiots (2009)
Yine başarılı ve farkındalık yaratabilecek türden bir Amir Khan filmi olan 3 İdiots filmi de öğretmen arkadaşlara tavsiye edebileceğim hem eğlenceli hem de eğitici filmlerden birisi. Bollywood yapımı olan film Hindistan’ın en iyi mühendislik okulundaki üç arkadaşın dostluklarını ve hayatını anlatırken eğitim sistemini eleştirmektedir. Genel olarak bir sistem ve düzen eleştirisi olan filmi izlerken hem çok eğleniyorsunuz hem de yaşanan olaylar üzerinde ciddi şekilde düşünüyorsunuz. Bu şekilde güldürürken düşündüren yapımları seven kişilerin mutlaka izlemesi gereken türden bir yapım. filmin süresi uzun olsa da sizi sıkmıyor. Filmi listenize ekleyin hatta sınıfta öğrencilerinizle beraber izleyin. Hem çok gülecek hem de düşünecekler.
İki Dil Bir Bavul (2008)
Listede neden yerli bir yapım kendisine yer bulamadı diyenler için önerebileceğim ilk film 2008 yapımı İki Dil Bir Bavul isimli film. Film bir Türk öğretmenin, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Demirci köyündeki ilkokula atanmasını ve orada Türkçe bilmeyen Kürt öğrencileriyle geçirdiği bir yılını anlatıyor. Hem Türkçe hem de Kürtçe’nin birarada kullandığı ve konuşulduğu filmde her öğretmenin bir kez de olsa izlemesi gereken türden bir yapım. Pek çok ödül kazanan film Doğu’da görev yapan ve Kürtçe bilmeyen öğretmenler ile Doğu’da yaşayan ama Türkçe bilmeyen öğrencilerin hayatlarını konu alıyor. Özellikle mesleğe yeni başlamış öğretmenler için iyi bir motivasyon kaynağı olacak bir film diyor ve izlemenizi tavsiye ediyorum.
Listeye eklemek istediğim ve izlediğim filmler şimdilik bunlar. İlerleyen dönemlerde izlemeyi düşündüğüm ve tavsiye edebileceğim pek çok yapım elbette olacaktır. O zaman bu yazı güncellenir ve liste uzar. Sizin de mutlaka şu filmi de izlemelisiniz dediğiniz filmler vardır elbette. Onları yorum formu aracılığı ile benimle ve diğer okurlarla paylaşırsanız sevinirim. Bir sonraki yazımda görüşene dek hoşçakalın.
Not: Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlere tavsiye ettiği filmlerin listesi ise şu şekilde:
İki Dil Bir Bavul
Billy Elliot
Les Choristes (Koro)
Taare Zameen par (Yerdeki Yıldızlar)
Takhtesiah (Kara Tahta)
Dead Poets Society (Ölü Ozanlar Derneği)
Entre Les Murs (Sınıf)
Half Nelson (Tepetaklak Nelson)
Monsieur Lazhar (Canım Öğretmenim)
Mr. Holand’s opus (Sevgili Öğretmenim)
3 Idiots
Padre Padrone (Babam ve Ustam)
The First Grader (Birinci Sınıf)
Waiting For Superman (Süpermen’i Beklerken)
To Be and To Have (Olmak ve Sahip Olmak)
Good Will Hunting (Can Dostum)
Club Empereurs (İmparatorlar Kulübü)
Black (Kara)
Freedom Writers (Özgürlük Yazarları)
Patch Adams
The Blind Side (Kör Nokta)
Whiplash