Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında teknolojinin büyük yeri ve önemi olduğunu daha önceki yazılarımda ifade etmiştim. Milli Eğitim Bakanlığı da ülkemizdeki geçici koruma altındaki yabancılar ve bunun dışında ülkemizde eğitim amaçlı bulunan yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçe öğrenebilmesi amacıyla elektronik ortamda projeler geliştirmeye başlamıştı. EBA çatısı altında geliştirin “İzle-Öğren” uygulaması da bu kapsamda değerlendirebileceğimiz bir çalışma. Milli Eğitim Bakanlığı geliştirilen bu projeyi şu şekilde izah etmiş:
İzle Öğren, kullanıcının karşısına çıkabilecek olayların ve konuların işlendiği dizi film, sinema filmi, röportaj gibi videolardan yasal sınırlar dâhilinde alınmış kısa kesitlerle eğlenceli bir şekilde dil öğretimine katkı sunmayı hedefleyen; Türkçe öğretiminin internetin olduğu her yerden sağlanabileceği, yediden yetmişe her yaştan farklı eğitim ve kültür düzeyindeki kullanıcıya hitap edebilen bir uygulamadır. Bu uygulama, CEFR’de belirtilen dil öğretiminde kullanılan dört temel beceriden doğrudan dinleme becerisinin; dolaylı olarak ise konuşma, okuma ve yazma becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. İzle Öğren uygulaması alan uzmanları, Gazi Üniversitesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı ve Gazi Üniversitesi TÖMER’in düşünsel katkılarıyla CEFR temel alınarak hazırlanmıştır.
Kategorilere baktığımız zaman Diller için Avrupa Ortak Öneriler Çerçeve Metni‘ne uygun şekilde hazırlandığını görüyoruz. A1, A2, B1, B2 ve şimdilik C1 seviyesine kadar destek sunan uygulama yabancılara Türkçe öğretimi noktasında videolar üzerinden Türkçe öğretme methodunu tercih etmiş. İlgili kategori ve seviyeyi seçtiğiniz zaman kısa süreli bir video karşınıza çıkıyor ve sesli ve görüntülü olarak videoyu izleyip dinledikten sonra sistem videoda geçen diyaloğun doğru şeklini size iki şık sunarak bulmanızı istiyor. Sistem şu anki haliyle beta sürümü andırıyor ve videolar dışında etkinlikler v.s yer almıyor. Teknoloji tabanlı Türkçe öğretimi ile ilgili örneklere daha önce yazdığım “Yabancılara Türkçe Öğretimi İçin Çevrimiçi Uygulamalar” başlıklı yazımda yer vermiştim. Meb tarafından geliştirilen İzle-Öğren uygulaması henüz geliştirilmeye çok açık bir girişim. Fakat kullanıcı dostu ve sade arayüzü ile Türkçe öğrenmek isteyenler için faydalı olacağını düşünüyorum.
Milli Eğitim Bakanlığı Türkçenin yabancı dil ya da ikinci dil olarak öğretimi noktasında materyal ve teknoloji eksikliğinin farkına geç de olsa varmış durumda. Bu eksikliklerin daha etkili biçimde giderilmesi için üniversiteler ve bu alanda çalışanlar ile işbirliği yapılarak daha geniş yelpazede çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Tabi bu alanda çalışan biz öğretmenlere de bu noktada büyük sorumluluk düşüyor. İzle-öğren uygulamasını güzel kılan özelliklerden birisi de şüphesiz mobil desteği sunması. Uygulama hem iOS hem de Android cihazlar için uygulama mağazalarında kullanıma sunulmuş durumda. Özellikle günümüzde pek çok işin akıllı telefonlar üzerinden ilerlediğini düşünecek olursak mobil uygulama desteğinin olması çok iyi olmuş. iOS için çıkarılan uygulamayı deneme şansım oldu ve oldukça sade ve basit bir arayüze sorunsuz bir biçimde çalıştığını gözlemledim. Feedbackler sonrası hem proje hem de uygulamalar etkili bir biçimde geliştirilecektir. Bu çalışmada emeği geçen herkesi kutlarım. Umarım bu ve benzeri çalışmalar başarıya ulaşır ve Türkçenin dünya dili olması noktasında destek sağlar.