Maarif Vakfı nedir ? Maarif vakfı yurtdışında öğretmenlik yapmak için gerekli şartlar ve öğretmen alım süreci, sınav ve mülakat soruları hakkında bilgiler içeren yeni bir blog yazısından herkese merhaba. Geçtiğimiz aylarda Maarif Vakfı’nın yurtdışında görevlendirmek üzere çeşitli şartlara tabi şekilde öğretmen alımı yapacağını öğrenip kabul alamasam bile tecrübe sahibi olurum diyerek başvuruda bulundum ve sonrasında yazılı sınav ve mülakat içeren bir sürecin içerisinde buldum kendimi. Bu sürece dahil olmadan evvel bu sürecin nasıl işlediğine dair internette bir tarama yapmama rağmen ne yazılı sınav soruları ne de sözlü mülakata dair hiçbir şey yoktu. Bu tecrübeyi yaşadıktan sonra benden sonra araştıracakların faydalanması için kısa bilgiler içeren bir rehber yazısı yazmayı düşündüm. Haydi başlayalım.

Öncelikle Maarif Vakfı nedir ? Neden, ne zaman ve ne amaçla kuruldu ondan kısaca söz ederek yazıma başlamak istiyorum:
Türkiye Maarif Vakfı, kültür ve medeniyet etkileşimini ortak iyi’ye ulaştıracak bir yol olarak gören Türkiye’nin uluslararası eğitimde dünyaya açılan kapısıdır. 17.06.2016 tarihli 6721 sayılı kanun ile kurulan Türkiye Maarif Vakfı, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti adına Milli Eğitim Bakanlığı dışında doğrudan eğitim kurumu açma yetkisine sahip tek kuruluştur. Kâr amacı gütmeyen, kamu yararına çalışan bir vakıf olan Türkiye Maarif Vakfı, her ülkede okul öncesinden yükseköğretime eğitimin her aşamasında etkin faaliyet yürütmek amacıyla kurulmuştur.

Bildiğiniz üzere yurtdışında FETÖ aracılığıyla faaliyet yürüten pek çok okul bulunmaktaydı. Bu kurumlar Türkçe ve Türk kültürünün doğru ve etkili aktarımı amacıyla devlet eliyle yönetilmeliydi ve devletimiz bu noktada gerekeni yapıp Maarif Vakfı’nı kurarak şu ana kadar 35 ülkeyi kapsayacak biçimde faaliyetlerini sürdürüyor. Aktif olmayan ve ilerleyen dönemlerde ülkelerle yapılacak işbirliği sonucu aktif olması beklenen kurumlar da mevcut.

Maarif Vakfı’nın dünya üzerindeki faaliyetlerini gösteren infografik

Bu kadar çok ülkede binlerce öğrenciye eğitim öğretim veren kurumun elbette öğretmen ihtiyacı oluyor. Maarif Vakfı Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi noktasında deneyim sahibi, dil ve kültür aktarımını yapabilecek öğretmenler arıyor. Bu noktada hemen her sene belirli sayıda öğretmen alımı ve sınavı yapılıyor. Bu yıl yapılan duyuruya istinaden ben de başvurduğum için süreci aktif olarak deneyimleme şansım oldu. Maarif Vakfı öğretmenlik alımı için başvuru şartları neler ve nasıl başvuru yapabilirsiniz kısaca bahsedeyim;

  • İlk olarak dönem dönem Maarif Vakfı’nın web sayfasında yer alan duyuruları takip edin.
  • Başvurular sonrasında istenilen kriterlere sahipseniz kariyer.turkiyemaarif.org adresine üye olup istenilen evrakları tamamlayın.
  • Ardından size gelecek olumlu/olumsuz dönüşleri bekleyin.

Süreç bu şekilde işliyor ve sonrasında ön kabul alıp çağrılırsanız bir yazılı mülakat ve bir sözlü sınavdan geçmeniz gerekiyor. Peki Türkiye Maarif Vakfı öğretmen alımı yazılı sınav soruları içeriği neler ? ne tür sorular soruluyor ? Öncelikle ben ilk katıldığımda daha ziyade alan ağırlık sorular bekliyordum fakat yapılan yazılı sınav 100 adet test sorusundan oluşan ve tıpkı KPSS tarzında hazırlanmış. Genel kültür, genel yetenek, eğitim bilimleri ve alan bilgisi testlerinden oluşan bir sınavdı. 100 soru için 120 dakika süreniz var, yanlışlar doğruyu götürmüyor. Soruların zorluk seviyesi düşük. Alan soruları ve eğitim bilimleri soruları daha ayırt edici gibi geldi bana. Sınavı tamamladıktan sonra çan eğrisi sistemi uygulanıyor ve belirli bir netin altında kalanlar eleniyor ve sözlü mülakata girmeye hak kazanamıyor. Sözlü mülakat aşamasında adaylar teker teker komisyonların karşısına geçiyor. Komisyon üyeleri aynı zamanda Maarif Vakfı çalışanları. Sözlü mülakatta iki adet zarf çekiyorsunuz ve bu zarflardan çıkan soruları yanıtlamanız isteniyor. Bunun dışında komisyon üyelerinin sorduğu bazı sorulara yanıtlar vermeniz istenebiliyor ve biraz da sohbet ediyorsunuz.  Ek olarak neden Maarif Vakfı çalışanı olmak istediğinizi ve kariyer hedeflerinizi size soruyorlar. Yaklaşık 10 ya da 15 dakika boyunca bir mülakat gerçekleştirip ardından oradan ayrılıyorsunuz.

Tüm bu başvuru ve değerlendirme süreçlerinin sonunda eğer işe kabulunuz uygun görülürse Maarif Vakfı’nın hizmetiçi eğitim programlarına katılım hakkı elde edip bir eğitim sürecinden geçiyorsunuz ve bu sürecin sonunda görevlendirildiğiniz ülke size söyleniyor. Eğer görev almayı kabul ederseniz göreve başlıyorsunuz aksi halde yerinize bir başka aday görevlendiriliyor. Maarif Vakfı’nın öğretmen çalışma süreleri ilgili kanunda 2+2+2 yıl şeklinde aylıklı izinli görevlendirme ve 10 yıl olacak şekilde aylıksız izinle görevlendirme şeklinde düzenlenmiş olarak görülüyor fakat Vakıf kendi içerisinde hangi çalışma koşulları, süreleri ve maaş ücretleri belirliyor bu konu hakkında net bir bilgim ne yazık ki yok. Maaş konusu görev alacağınız ülkeye göre değişiklik göstermekle beraber yine resimi gazetede yayınlanan 676 sayılı KHK bu durumu şöyle ifade ediyor: ”

  • Maaşlar en fazla bulunulan ülkenin 9/1 derece kademedeki erkek bekar memurunun maaşının üç katına kadardır.
  • Görevlendirilen öğretmenlere kanun gereği hizmet pasaportu verilecektir.
  • Yine görevlendirilen öğretmenlerin gidecekleri ülkelerde karşılaşacakları vergi ödemeleri vakıf tarafından karşılanabilir.
  • Yurtdışında görevlendirilen öğretmenlerin sigorta ödemeleri vakıf tarafından yapılır.
  • Gidiş-geliş yol harcırahları ve yurtdışı sağlık giderleri vakıf bütçesinden karşılanır.

Ekonomik olarak kanunda yazan koşullar bunlar. Yukarıda da ifade ettiğim gibi bu durumlar gideceğiniz ülkeye göre ve Maarif Vakfı’nın kararlarına göre değişiklik gösterebilir. Bu yazıda başvuru sürecinden kabul sürecine kadar kendiye yaşadığım deneyimlerden yola çıkarak yurtdışında öğretmenlik yapmak için Maarif Vakfı’na başvurada bulunmak isteyenlere bir rehber hazırlamaya çalıştım. Ben internet taraması yaptığımda derli toplu bir kaynakla karşılaşamadığım için bu yazının faydalı olacağını düşünüyorum. Yazı ile ilgili görüş ve sorularınız olursa yorum formu aracılığıyla bana sorabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

21 Yorumlar

  1. Hocam merhaba maarif vakfı sitesinde belgelendirmek kaydıyla yabancılara Türkçe öğretimi konusunda tecrübe sahibi olmak giriş şartları arasında yazıyor ben yeni mezunum ve belgem yok bu alanda sadece özel ders verdim denemek istiyorum sınavı sizce elenir miyim sınava girmeden

    • Merhaba,
      Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi sertifikasına sahip olmak şartlar arasında varsa kabul alamazsınız zaten fakat tecrübe vs. konusunda bir şey söylemem yanlış olur. Şansınızı deneyin.

  2. Serpil ünlü Yanıtla

    Hocam acaba havuz sisteminden bahseder misiniz?Havuza dahil edilenler mi istihtam ediliyor?

  3. Merhabalar Gürkan,

    Bende bir mülakat geçirdim.Yaklaşık bir ay kadar oldu. Sonuçlarla ilgili süreç nasıl işliyor? Sizin sonucunuz ne kadar sürede açıklandı? Ya da henüz açıklanmadı mı? Konu ile ilgili hiçbir güncellemenizi bulamadım sayfanızda.

  4. Siz mülakattan sonra secildiniz mi? Mülakatı neye göre sonuçlandırıyorlar? Kaç günde açıklanıyor?

  5. Merhabalar tüm koşulları sağlayıp mülakatı geçen ve öğretmen olarak yerleşen biri ile görüşme şansınız oldu mu? Ya da yorum yazanlar arasında yerleşen oldu mu? Şuan aynı süreci yaşıyorum bazı sorularım var da.

  6. Hocam merhabalar. Siz göreve başladınız mı? Görevdeyseniz çalışma şartları ve koşulları hakkında bilgi verebilir misiniz?

  7. Merhaba,

    Ben de yeni mülakata çağırılan adaylardan biriyim. Acaba sözlü mülakat süresince size sorulan sorular hakkında bilgilendirme yapmanız mümkün müdür?

    Kolaylıklar Diliyorum,
    Saygılarımla

    • Merhabalar ben de seneye şansımı denemek istiyorum ama yeni mezun olmuş olacağım için biraz korkuyorum. Girdiğiniz mülakattan sonra bana yazsanız, biraz ben de sizin deneyimlerinizden istifade etsem olur mu? İnstagramım: @realistalice
      Çok teşekkür ederim şimdiden

    • Merhaba hocam,

      Rica etsem yazılı ve sözlü mülakat hakkında bilgi verebilir misiniz?

  8. merhabalar,

    yazılı mülakat konuları güncel olarak yine aynı mı acaba? konuyla ilgili bilginiz var mı?

    • Merhaba, bir sorum olacaktı Ayşe hanım eğitim bilimleri gy gk ve alan bilgisi dışında maarifle alakalı sorular nedir acaba ?

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.