Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında teknolojinin farklı dallarını ve bize sağladıkları imkanları araştırmayı ve kullanmayı seviyorum. Bu yazıda da sizlere podcast kullanımı yöntemiyle dil öğretmek ya da öğrenmek mümkün mü bu konudan söz etmek istiyorum. Söz konusu olan dil öğretimi olunca yöntem ve araç gereç çeşitliliği öğrenme konusunda büyük kolaylıklar sağlayabiliyor çünkü dil öğrenenlerin öğrenme biçimleri, ilgi ve yönelimleri farklılıklar gösterebiliyor. Podcast kavramı aslında ülkemizde son dönemde popüler olmaya başlasa da yurtdışında bir hayli ilgi gören ve kullanılan bir alternatif yayıncılık yöntemi. Podcastin tanımı ise şu şekilde:

Podcasting, çoğunlukla dizi halindeki dijital medya ürünlerinin (radyo programları, videolar vs.) internet üzerinden -genellikle feed (bildirim) yoluyla- bilgisayar ve taşınabilir cihazlara (cep telefonu, tablet vs.) indirilebilecek şekilde yayınlanması. Bu şekilde indirilmiş dosyalara ise podcast denir.

-Wikipedia

Eğitim, kültür, sanat, edebiyat vb. alanlarda pek çok podcast yayını mevcut. Peki dil öğretimi amacıyla podcastleri kullanmak ne derece faydalı? Bildiğiniz üzere dört temel dil becerisinden birisi olan dinleme becerisi dil öğretiminde önemli bir yere sahip. Podcastler de dil öğretiminde daha ziyade dinleme-anlama becerimize yönelik dilsel gelişimimize katkı sunuyor. Özellikle günlük hayatın meşguliyetleri sırasında, öğrenme ortamları dışında zamandan ve mekandan bağımsız istenilen anda açıp dinlenebilen podcastler dil öğrenme sürecini daha keyifli ve kolay hale getirebiliyor. Podcastlerin dil öğrenmek isteyenler için bir diğer kolay yanı ise durdurma, geri alma gibi işlevleri kullanarak dinleme sürecinde notlar alabilme şansına sahip olmak diyebiliriz. Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi için oluşturulan çeşitli podcastler mevcut. bu podcastlerin bir kısmı bireysel çabalar bir kısmı ise firmalar ya da eğitim kurumları tarafından hazırlanmış.

Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi ile ilgili podcastlere erişmek için en temel ve kolay yöntemler Spotify ve Apple Podcast uygulamalarının kullanımı diye düşünüyorum. Spotify ya da Apple’ın Podcast isimli uygulamalarının arama kısmına “Learn Turkish” anahtar kelimesini yazdığınızda çeşitli podcastlere ulaşmanız mümkün. Bu podcastlerin bir kısmı hedef kitlenin dilinde (genellikle İngilizce) bir kısmı ise hedef dilde (Türkçe) olarak hazırlanmış.Bu arama sonuçları ile dil öğrenmek isteyenler kendilerine uygun olan podcastleri tarayarak istedikleri yer ve zamanda dinleme yoluyla dil öğrenmeyi deneyebilirler.

Eğer siz de yabancılara Türkçe öğretmek amaçlı podcastler hazırlamak niyetindeyseniz hazırlayacağınız çalışmaların sıkıcı olmamasına, farklı hedef kitlelere uygun olmasına, hedef dilin kültüründen unsurları da kapsamasına dikkat etmenizde fayda var çünkü dinlemek her ne kadar teknolojik olarak kolay bir durum olsa da işin içine öğrenme süreci girdiğinde dinleme esnasında dikkat dağınıklığı, sıkılma vb. durumlar söz konusu olabiliyor. Bu yüzden hazırlanacak podcastlere dinleyicinin ilgisini çekebilecek kültürel öğeler, mizahi unsurlar vb. yapılar ekleyerek dil öğretimi sağlamak daha faydalı olacaktır. Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde podcastlerin kullanımı ile alakalı Turkish Tea Time ve TurkishClass 101 gibi güzel örnek çalışmalar mevcut. Eğer bu konuya ilgi duyuyorsanız bahsettiğim kaynakları ve farklı podcastleri incelemenizde yarar var. Bu yazımda podcastlerin dil öğrenimi ve Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında kullanımı üzerinde etkilerine değinmeye çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Konuyla ilgili detaylı inceleme ve akademik merakınız varsa Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde podcast kullanımı üzerine yazılmış makaleleri var onları da okumanızı tavsiye ederim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

 

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.