İşe yarar, faydalı Google Chrome eklentileri bu tarayıcıyı kullanan herkesin işini kolaylaştırıyor. Google tarafından hazırlanan Chrome tarayıcısı bugün dünyanın en sık kullanılan 3 tarayıcısından birisi konumunda. Chrome eklentileri de tarayıcı üzerinden çalışırken hem işlerimizi kolaylaştırıyor hem de içerik üretme sürecimize katkı sağlıyor. Daha önce ”Faydalı Google Chrome Eklentileri” başlıklı bir yazıyla bloğumda, kullandığım ve günlük kullanımda fayda sağlayan Chrome eklentilerini anlatan bir yazı yayınlamıştım. Bir süredir materyal tasarım ve içerik üretimine yoğunlaştığım için bu yazımda özellikle eğitim amaçlı ve içerik üretme amaçlı fayda sağlayacak yararlı Chrome eklentilerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Yazıda anlatacağım eklentilerin büyük kısmını ben kullanıyorum ve oldukça işime yarıyor. Sözü çok uzatmadan kullandığım faydalı Chrome eklentilerini sizlere anlatmaya başlıyorum:
Türkçeyaz Grammarly uygulamasının Türkçe bir benzeri olan çevrim içi yazım denetleyicisi. Türk Dil Kurumu sözlüğünün veri tabanını yapay zeka ile kullanarak yazdığınız metinleri imla, yazım ve noktalama açısından denetliyor ve size yaptığınız yazım yanlışlarını gösteriyor. Son dönemde en çok kullandığım eklentilerden birisi. Şu an bu blog yazısını hazırlarken bile bu eklentiyi kullanıyorum. Eklentiyi kurduktan sonra Chrome üzerinden yazı yazdığınız alanın sağ alt kısmında bir yuvarlak içerisinde bir yazım denetleme mekanizması göreceksiniz. Bu şekilde yazdığınız yazılarda yaptığınız imla ve yazım hatalarını görmeniz mümkün. Son derece kullanışlı bir eklenti. Mutlaka deneyin.
İçerik üretimi ve görsel tasarımla ilgileniyorsanız kullanmanızı önereceğim bir diğer eklenti ise WhatFont eklentisi. Diyelim internette bir materyal, içerik, poster, afiş vs. gördüğünüz ve orada kullanılan fontu çok beğendiniz. Fontu bulmak hayli zaman alacak ve adını bilmediğiniz için bir türlü fonta erişip kullanma şansınız olmayacak. WhatFont eklentisi bu noktada hayat kurtarıyor. Eklentiyi kurduktan sonra merak ettiğiniz fontun üzerine gelip font adını öğrenebilir ve internetten fontu indirerek çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.
Chrome üzerinden görsel araması yaparken çalışmalarınızda kullanabileceğiniz bir görsel beğenip buldunuz diyelim fakat bu görselin çözünürlüğü çok düşük ve arama motorunda daha iyisini bulamıyorsunuz. Tineye adlı Chrome eklentisi bu noktada işleri sizin için kolaylaştırıyor. Beğendiğiniz görsele sağ tıklayıp TinEye’yi seçtiğinizde o görseli tüm arama motorlarında aramaya başlıyor ve en iyi çözünürlükte farklı versiyonları da dahil bulmanızı sağlıyor. Özellikle içerik üretirken görsel arama konusunda epey faydalı bir eklenti.
İçerik üretirken ve internette arama yaparken bazen hemen beğendimiz bir şeyin ekran görüntüsünü almamız gerekiyor. Bu noktada benim hem MacOS hem de Windows sürümünü kullanıp beğendiğim ekran alıntısı aracı LightShot’ın Chrome eklentisi oldukça basit ve kullanışlı bir eklenti. İstediğiniz görüntüyü tarayıcı üzerinden anlık olarak alabiliyor, üzerine ok ve yazılar ekleyerek ve Lightshot sunucularına yükleyerek karşı tarafa link olarak iletebiliyorsunuz.
İnternette gezinirken karşınıza çıkan makale, web site içerikleri vb. yazıları beğenip pdf olarak kaydetmek veya çıktı almak istiyorsanız bu eklenti çok işinize yarayacak. Aslında bu görevi yapan başka eklentiler de mevcut fakat bu Chrome eklentisini rakiplerinden ayıran en önemli özelliği kaydetmek istediğiniz sayfada size gereksiz gelen yazı, görsel, reklam ve içerikleri tarayıcı üzerinden temizleyip yazıyı en sade biçimde kaydetme ve yazdırmanıza olanak sağlaması. Arşivciler içinde çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
Etkinlik tasarımı yaparken ya da içerik üretirken kimi zaman anlık durumlarda ekranı ikiye bölmemiz ve çoklu ekranda çalışmamız gerekebiliyor. Özellikle benim gibi geniş ekranlı monitör kullanıyorsanız Dualless uygulaması Chrome üzerinden çalışırken ekranı hızlı bir şekilde ikiye bölmenize ve hızlı bir şekilde çalışmaya devam etmenize olanak sağlıyor. Üretkenliği arttırmak ve zaman kazanmak açısından etkili bir eklenti.
İnternet ortamında araştırma yaparken ödev, makale ya da tez hazırlıyorsanız ve yaptığınız alıntıların APA, MLA vb. tüm referans formatlarına uygun olması gerekiyorsa bu eklenti işinizi epey kolaylaştırıyor. Örneği bir web sitesinden bir kısmı alıntılayacaksınız. Bunu manuel olarak formata uygun yazmanıza gerek yok. Bu eklentiyi kurun, ilgili alıntı bölümünü seçin ve eklentiye tıklayın. Sizin için gerekli referans formatına uygun bir alıntı oluşturacaktır.
Burada sizlere anlattığım eklentiler dışında hemen hepimizin bildiği ve kullandığı Adblock, Google Translate, IMGUR ve vpn eklentileri gibi daha işe yarar ama genel kullanım için eklentiler de mevcut. Bu eklentileri de merak ediyorsanız daha önce bloğumda yazdığım aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz. Umarım buradaki eklentilerin size faydası dokunur. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.